Onderzoeksprojecten

Deze regionen van de website berichten over de verschillende onderzoeksprojecten die vallen binnen EINLIGHTRED. De pagina's worden bijgehouden door de mensen die direct aan het project werken. Soms doen zij al melding van hun werk op een andere website. In zo'n geval zal hier behalve een summiere inleiding slechts de link naar die site gegeven worden.

Doorslag

Doorslag is de term voor het elektrisch geleidend worden van een gas onder invloed van een aangelegde spanning. Wanneer men bijvoorbeeld een TL-buis aanzet zal in een fractie van een seconde een hoeveelheid ladingsdragers gecreëerd worden die een stroom kan gaan geleiden. Doorslag is belangrijk allerhande toepassingen: lampen, plasmatelevisie, EUV-productie, etcetera.

Op deze pagina kan men meer over doorslag lezen.

Ontmenging in HID-lampen

Hoge-drukontladingslampen zijn sterk in opmars. Behalve aan weg- en straatzijde zijn ze tegenwoordig ook te vinden in de betere winkels. Deze lampen kenmerken zich door een hoge efficiëntie, lange levensduur, en tegenwoordig mag men over de kwaliteit van het licht zeker niet klagen. Onder bepaalde condities kan het zo zijn dat de convectie van het gas in de lamp deze inhomogeen maakt in zijn lichtproductie. Dit verschijnsel biedt een handvat om de lampen beter te begrijpen en zodoende ook te verbeteren.

Meer hierover kan men op deze pagina lezen.

Polydiagnostisch Laboratorium

Het Polydiagnostisch Laboratorium is een lab waarin een verscheidenheid van meetmethoden aangewend kan worden voor het meten van plasmagrootheden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de uitgebreide website van dit lab.

Plasmatelevisie

Plasmatelevisies worden steeds vaker gebruikt op plaatsten waar men grote beeldschermen nodig heeft. Het is technologisch lastig een conventioneel `kathodestraal'-beeldscherm te maken met een doorsnede van bijvoorbeeld een meter. Ook LCD-schermen zijn moeilijk perfect te maken over zulke oppervlakten. De technologie van plasmatelevisie staat dit daarentegen wel toe. In zo'n beeldscherm wordt elk beeldpuntje gevormd door een miniatuurplasma. Deze genereert UV-straling die door fosforen wordt omgezet in zichtbaar licht van de gewenste kleur. Het verbeteren van de efficiëntie van het plasma is een belangrijk streven in de huidige ontwikkelingen. Hiervoor is het nodig het plasma beter te begrijpen.

Men kan hierover meer lezen op deze pagina.

EUV-lithografie

Licht speelt een belangrijke rol bij de productie van computerchips. Het aanbrengen van structuren op chips vereist het nauwkeurig projecteren op het oppervlak van de wafer van een patroon met hoge resolutie. Uit de optica is bekend dat de resolutie van een afbeelding mede wordt beperkt door de golflengte van het gebruikte licht. Om een betere resolutie te bereiken, en dus steeds kleinere structuren te kunnen maken, is het gebruik van licht met steeds kortere golflengtes vereist. Een flinke stap vooruit is de toepassing van extreem ultraviolet licht (EUV), met een golflengte rond 13,5 nm. Speciaal voor deze toepassing worden hoog-vermogen EUV-producerende ontladingsbronnen ontwikkeld.

Lees meer over de karakterisatie van dergelijke bronnen, in een project van ASML en de TU/e, op deze pagina.

Plasmamodellering

Het construeren en gebruiken van numerieke modellen van plasma's is essentieel in het begrijpen en optimaliseren van de processen die zich afspelen in plasma's. Veelal hangen deze processen op complexe wijze met elkaar samen en geven experimenten maar een beperkt inzicht in al deze interacties en hun resultaat. Numerieke modellen, mits door experimentele data geverifieerd, leveren zodoende een belangrijk bijdrage aan het begrip van plasma's.

Kijk eens op deze pagina om hier meer over te leren.

Arges

Arges is een ruimtevaartproject van Philips en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Middels het `uitschakelen' van de zwaartekracht in paraboolvluchten en in het International Space Station (ISS) wordt meer inzicht gekregen in de processen die een rol spelen in ontmenging en de vorming van instabiliteiten in Metaal-Halogenidelampen.

Meer informatie is te vinden op de Arges-website

Laser Wakefield

...


$Id: index.html,v 1.11 2007/01/17 13:30:21 webmanager Exp $